Designul danez - atunci și acum

Designul danez este mai popular ca niciodată! Atât în țară, cât și în străinătate, designul danez domină piețele de mobilier, accesorii, modă și lămpi. Dar care este secretul din spatele acestui succes? Trebuie să mulțumim vechilor clasici din Epoca de Aur a anilor '50 sau ar trebui să venerăm mărcile moderne care au reimaginat designul danez cu o notă de inovație și modernizare? Haideți să călătorim înapoi în timp și să aruncăm o privire mai atentă la istoria designului danez.

După cel de-al Doilea Război Mondial, am avut, în sfârșit, spațiul necesar pentru a relua designul, dezvoltarea și producția. Stăpânirea de fier a războiului asupra lumii a început să se slăbească și noi concepte s-au trezit pe măsură ce creativitatea a ieșit din ascunzătoare.

Hans Wegner, Arne Jacobsen și Poul Henningsen sunt unele dintre cele mai mari nume care au ieșit din acea epocă a designului danez - și toate modelele lor continuă să domnească până în ziua de azi. Pe atunci, ideea era de a produce mobilă solidă, accesibilă pentru populație și care să nu se demodeze niciodată. Clasicele precum Ant, Y-Chair și Egg erau populare atunci, dar designerii de atunci probabil că nu și-au imaginat că își vor păstra popularitatea atât de mult timp.

Poul Henningsen a proiectat prima sa lampă populară PH în 1926, dar abia când a fost lansată lampa PH5, în 1958, aceasta a devenit o necesitate pentru oamenii din întreaga țară. Lampa a avut un succes enorm datorită formei revoluționare a abajururilor sale, deoarece acestea creau o lumină uimitoare. Designul danez a devenit sinonim cu modernismul și funcționalitatea, ceea ce a fost incredibil de popular în perioada postbelică, în care oamenii încercau să afle cum să se bucure din nou de simplitate. În prezent, lampilele PH sunt incredibil de populare și pot fi găsite în casele din toată țara.

De asemenea, figurinele din lemn realizate manual de Kaj Bojesen se găsesc în casele din întreaga Danemarca și au început chiar să pătrundă pe piața internațională. Kaj Bojesen a conceput Maimuța ca pe un cârlig pentru camerele copiilor, iar în prezent colecția oferă o gamă de animale și alte figuri.

Albastrul și albul nu strigă neapărat "Danemarca" în ansamblu, dar pentru un anumit brand, o fac! Royal Copenhagen este nebunește de populară, datorită designului său încântător și calității ridicate. Acest porțelan regal este vândut în masă în magazinele din întreaga lume.

Dar să revenim la lămpi! De-a lungul istoriei designului danez au existat o mulțime de designeri uimitori care au adăugat cel puțin o lampă fenomenală în CV-ul lor. Citiți mai multe despre ei aici.

Le Klint este o companie daneză cunoscută pentru lămpile sale minunate și atemporale. Încă mai produc abajururile manual, iar "doamnele plisate", incredibil de talentate și cu degete agile, pliază abajururile cu cea mai mare precizie.

Arhitectul Peder Vilhelm Jensen-Klint a fost cel care a creat primul abajur plisat în cruce. El proiectase o lampă din piatră de petrol, dar îi lipsea un ecran. Pentru a completa aspectul, a plisat în cruce abajurul care, în cele din urmă, nu a fost fabricat decât 40 de ani mai târziu.

Omul din spatele gulerului clasic de prindere a fost fiul său, Tage Klint. Gulerul este un detaliu important care încă face parte din designul clasic. În plus, Tage a proiectat o gamă de lămpi în colecția Le Klint. Un deceniu mai târziu, fiul său, Jan Klint, a preluat conducerea. Acesta a fost un om de afaceri vizionar și el a fost cel care a înființat fondul care administrează compania din 1972. A făcut acest lucru pentru a oferi siguranță angajaților săi, iar fondul continuă să sprijine angajații anteriori, designerii și arhitecții.

Cel de-al treilea fiu, Kaare Klint, a fost un arhitect, meșter și designer talentat și respectat, care a influențat industria daneză a mobilei în mai multe feluri. Le Klint a beneficiat foarte mult de talentul său și, în 1944, a proiectat lampa cu fructe (Le Klint 101), care este una dintre cele mai populare lămpi Le Klint până în prezent.

Verner Panton a fost numit de către populație, atunci când a apărut în anii '60, "nebun" și "consumat de o paletă de culori nebună", inclusiv "nebun" și "consumat de o paletă de culori nebună". Într-o perioadă în care designeri precum Arne Jacobsen și Hans Wegner domneau cu materialele lor naturale și designul lor simplu, Verner Panton s-a concentrat pe materiale artificiale și pe metode rapide de producție, ceea ce era ceva nemaiauzit. Obiectivul său de a adăuga mai multă culoare în lume a avut un succes enorm.

Verner Panton a proiectat camere, lămpi și mobilier, toate folosind aceleași scheme de culori și forme nebunești. Scaunul Panton este una dintre cele mai faimoase creații ale sale, datorită titlului său de primă piesă de mobilier turnat. Acesta a fost lăudat în întreaga lume.

Lămpile sale sunt un capitol aparte! Verner Panton a proiectat o serie de lămpi, printre care Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral și Wire.

Răsfoiți selecția noastră de lămpi Verner Panton aici

Arne Jacobsen s-a născut în 1902 și a devenit arhitect în 1924. După ce și-a luat diploma, a început un nou curs de educație la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase în 1927. Procesul de gândire al lui Arne Jacobsen a fost inovator și definit de trecutul său arhitectural și nu a durat mult până când a devenit unul dintre starurile în ascensiune ale academiei.

În anii 1930, Arne Jacobsen și-a pus cu adevărat numele pe hartă și s-a născut un nou val de design - cunoscut sub numele de funcționalism internațional - condus de Jacobsen însuși. Pe măsură ce anii au trecut, Arne Jacobsen a proiectat o mulțime de case în Danemarca și în străinătate, fiecare dintre ele caracterizându-se prin expresia lor simplă, funcționalistă și modernă. Printre exemplele emblematice ale operei lui Arne Jacobsen se numără Primăria Rødovre, Banca Națională a Danemarcei și Primăria Århus.

În anii '50, Arne Jacobsen a început să lucreze la designul de mobilier și la lămpi, iar din această perioadă a istoriei sale ca designer au rezultat lămpile AJ, Royal, Eklipta și Bellevue.

Puteți răsfoi lămpile lui Arne Jacobsen aici.

Unul dintre noii designeri este Tom Rossau. Acest autodidact și-a început cariera în subsolul casei părinților săi din Fårevejle. A început cu LEGO și cu alte materiale pe care se întâmpla să le aibă la îndemână, dar nu i-a luat mult timp să-și găsească stilul și să se apuce de lucru pe piele. Tom și-a proiectat și cusut singur produsele, ceea ce a dus în cele din urmă la deschiderea unui magazin în Copenhaga în 1997.

Din 2004, Tom a lucrat în principal cu furnir din lemn natural, ceea ce a dus la realizarea unor lămpi remarcabil de frumoase! La început, aceste lămpi au fost disponibile doar în vechiul său magazin de pe Istedgade din Copenhaga, dar în 2006, TR4, TR5, TR6 și TR7 au fost lansate pentru un public mai larg la Expoziția de mobilă de la Copenhaga, unde TR7 a primit premiul "Favoritul publicului".

Răsfoiți lămpile lui Tom Rossau aici.

Firma de design Normann Copenhagen a fost înființată de Jan Andersen și Poul Madsen în 1999. Compania are sediul în Østerbro din Copenhaga și produce mobilier, textile, lămpi și accesorii pentru locuințe din întreaga lume. Compania a început la scară mică, lansând doar câteva produse la un moment dat, dar după criza financiară cei doi proprietari și-au dat seama că au nevoie de o colecție de produse mai mare pentru a se asigura că Normann Copenhagen este vizibilă.

Colecția cuprinde de la deschizătoare de conserve de 2,50 euro până la canapele de 6 000 de euro - și există ceva pentru fiecare. Normann a produs, de asemenea, o mulțime de lămpi, inclusiv Amp, Bell, Norm 69 și Ikano, consolidându-și cu adevărat poziția în industria de design.

Până în ziua de azi, designul danez reușește să surprindă și să rămână în frunte, fie că este vorba de mobilier, lămpi sau arhitectură. Brandul "Made in Denmark" este un motiv de mândrie - iar industria continuă să fie în plină expansiune! Atât clasicii vechi, cât și noile talente în materie de design au făcut o treabă extraordinară, iar viitorul pare luminos. Designul danez a fost și va fi întotdeauna un pariu sigur.