Alvar Aalto

Născută: 3 februarie 1898
Mort: 11 mai 1976
Opere celebre: Scaunul Paimio, Stool 60, lampa suspendată Golden Bell A330S
lampa suspendată Hand Grenade A110 și vasele Aalto.
Educație: Arhitectură la Universitatea de Tehnologie din Helsinki

Hugo Alvar Henrik Aalto este unul dintre cei mai mari designeri finlandezi din toate timpurile. Este cunoscut mai ales pentru vaza Aalto și pentru mobilierul său din mesteacăn, inclusiv Stool 60-un clasic care a fost copiat de numeroase ori. La fel ca mulți alți arhitecți din vremea sa, lui Aalto îi plăcea să facă mai mult decât să deseneze case. Pentru el, era important ca o clădire să fie o unitate completă, așa că a început să proiecteze mobilier și soluții de iluminat care să se potrivească stilului său arhitectural - și a cunoscut un mare succes.

Principala sa sursă de inspirație când venea vorba de designul de lumină erau razele de soare și efectul lor. Natura a fost, în general, o mare sursă de inspirație pentru Aalto, iar acest lucru se reflectă în mod clar în arhitectura și proiectele sale. La fel ca și piesele sale de mobilier, lămpile sale au atins statutul de clasic. Proiectele sale atemporale sunt renumite în special pentru unghiurile lor practice, care au servit drept punct de plecare ori de câte ori se lansa într-un nou proiect.

Povestea

Alvar Aalto s-a născut în Kuortane, Finlanda, în 1898, din Selma Matilda și Johan Henrik Aalto, în Kuortane, Finlanda. Când avea cinci ani, familia sa s-a mutat în centrul Finlandei și a rămas acolo până când a terminat școala, la vârsta de 18 ani. A urmat apoi cursuri de ilustrație la un artist local pe nume Jonas Heiska, iar mai târziu a continuat să studieze arhitectura la Universitatea de Tehnologie din Helsinki.

În timpul studiilor, a construit prima sa lucrare de arhitectură: o casă pentru părinții săi în Alajärvi. În același timp, a făcut prima sa călătorie în străinătate la Göteborg, via Stockholm, unde a colaborat cu arhitectul Arvid Bjerke. S-a întors apoi în Jyväskyla, unde a deschis un birou de arhitectură care a ajutat la construirea mai multor case mici de familie.

Pe măsură ce volumul său de muncă a crescut, Aalto și-a mutat biroul la Helsinki în 1933, unde a construit un birou de casă comună. În 1924, Aalto și tânăra arhitectă Aino Marsio, care lucra la birou, s-au căsătorit. Au plecat în luna de miere la Veneția și Florența, în Italia, precum și la Paris, în Franța. Arhitectura italiană l-a impresionat pe Aalto, în special micile biserici rurale. Acest lucru se reflectă în arhitectura sa ulterioară, care prezintă construcții asimetrice, pereți albi și un aer rustic.

Începuturile Artek

Datorită accentului pe care Aalto îl punea pe designul holistic, a proiectat în mod natural mobilier, accesorii pentru casă și soluții de iluminat pentru clădirile sale. Nu i-au plăcut scaunele moderne din metal care făceau furori la acea vreme, așa că a căutat un material care să le facă mai confortabile. A optat pentru lemnul presat care este asociat cu Aalto până în prezent. În anii 1930, a inventat o metodă de producție care a făcut posibilă îndoirea și îmbinarea lemnului. A experimentat cu forme organice pentru a rezolva probleme complexe. Să luăm ca exemplu scaunul Paimio. Potrivit lui Aalto, scaunul avea o pantă care îi ajuta pe pacienții cu tuberculoză să respire mai ușor.

Mobilierul său a fost expus la Londra și Milano, unde a fost subiectul unei atenții deosebite. Succesul său a adus cu el o cerere crescută pentru mobilierul său, dar el nu era interesat să facă afaceri și a respins toate aceste solicitări. Drept urmare, un reprezentant al fabricii sale de mobilă din Anglia a luat legătura cu prietenul apropiat al lui Aalto, Nils-Gustav Hahl. Împreună cu Marie Gullichsen, au vrut să satisfacă cererea pentru mobilierul său.

Pentru a satisface această cerere, în 1935 a fost înființată compania finlandeză Artek, formată din Alvar Aalto, soția sa Aino Aalto, Nils-Gustav Hahl și Marie Gullichsen. Misiunea lor era "să vândă mobilier și să promoveze o cultură modernă a vieții prin expoziții și alte mijloace educaționale". Acest lucru a marcat începutul Artek, o companie care acum vinde mobilier, accesorii pentru casă și soluții de iluminat.
Citește mai multe despre Artek aici
A440 Lustră Pendul Opal - Artek
RRP RON 3.514,00
În stoc acum
A810 Lampadar Brass - Artek
Așteptat în: 21 - 24 zile
A808 Lampadar White - Artek
Așteptat în: 21 - 24 zile
A810 Lampadar Steel - Artek
Așteptat în: 21 - 24 zile
A808 Lampadar Brass - Artek
Așteptat în: 21 - 24 zile
Afișați 31 din 31 produse
Partajează-ți imaginile cu @lampemesteren
Inspiră și lasă-te inspirat, de la o casă unică la alta. Etichetează-ți pozele cu #daLampemesteren și poate îți vei vedea casa aici!