Cunoștințe despre variator



Cunoștințe despre variator
Te trezești într-o lumină palidă care te întâmpină cu o nouă zi, fără să-ți ia somnul din ochi, ci se potrivește cu nuanțele blânde ale dimineții. Îți mănânci micul dejun, pui în funcțiune aparatul de cafea și te așezi la lucru în timp ce ziua devine mai luminoasă. După-amiaza, vă întoarceți la ora de închidere și măriți lumina până la capăt pentru a trece de ora de vârf, iar când este timpul să vă bucurați de cină și să vă instalați în atmosfera confortabilă a serii, o reduceți din nou.

Variatoarele de intensitate și alte sisteme de control al luminii au fost inventate inițial pentru a reduce consumul de energie într-o perioadă în care becul cu incandescență domina, iar energia electrică era scumpă. S-au întâmplat multe de atunci, iar în zilele noastre, variatoarele de intensitate fac mult mai mult decât doar economisirea energiei electrice. Dar ce variator ar trebui să alegeți? Ar trebui să meargă pe cablu sau ar trebui să fie încorporat în întrerupător? Ce fel de bec să alegeți?

Poate fi greu de navigat în piața variatoarelor, așa că am creat această pagină pentru a vă ajuta să găsiți soluția perfectă pentru nevoile dumneavoastră. Aflați cum să obțineți sistemul de control potrivit pentru locuința dumneavoastră!


Variatoare cu LED-uri

Variatoarele LED sunt disponibile în trei versiuni generale: încorporate în lampa de design, montate pe cablu sau plasate lângă întrerupătorul de pe perete. Acestea sunt principalele tipuri, iar acest articol se va concentra asupra ultimelor două tipuri, deoarece acestea sunt montate ulterior.

Ambele tipuri funcționează în același mod, dar, în timp ce un întrerupător cu variator de intensitate trebuie instalat de un electrician, puteți monta singur un variator de intensitate pe lampă. Există o multitudine de variatoare de intensitate luminoasă, iar mai jos puteți vedea câteva dintre numeroasele opțiuni. Dar cum vă asigurați că alegeți soluția potrivită? Și cum evitați să vă treziți cu un bec LED care pâlpâie atunci când îl reglați?

Găsește aici un variator pentru lampa ta


Calculați watt și alegeți variatorul potrivit

Alegerea unui variator nu este nici dificilă, nici complicată, dar trebuie să vă cunoașteți becurile și variatoarele și este util să vă amintiți principiile de bază ale matematicii!

Atunci când alegeți un variator de intensitate a LED-ului, ați observat că toate acestea sunt însoțite de o valoare în wați. Aceasta este adesea listată ca un interval și, de obicei, arată astfel:

Variator de lumină LED 5000 (4-250W)
.

Dar ce înseamnă aceste numere și ce ar trebui să alegeți? Intervalul ar trebui interpretat ca fiind un maxim și un minim - iar atunci când becurile dvs. cu LED pâlpâie cu un variator, probabil că se datorează faptului că acestea folosesc o luminozitate mai mică decât cea minimă indicată în interval.

  • Maximul este cea mai mare putere pe care o poate suporta variatorul. Cu alte cuvinte, becul sau becurile conectate - sau becurile - în acest exemplu nu trebuie să depășească niciodată 250 W. Și trebuie menționat faptul că becurile cu LED folosesc adesea mai multă energie electrică decât cea listată pentru câteva secunde, când se aprind. 250W este un nivel ridicat pentru becurile cu LED, dar nu uitați că aparatul dvs. de iluminat ar putea folosi mai multe becuri.

  • Minimul este cel mai mic nivel de electricitate pe care becurile îl folosesc. Cu alte cuvinte, becul - sau becurile conectate - nu trebuie să coboare niciodată sub minimul listat. Dacă achiziționați un bec de 5W și variatorul dvs. are o valoare minimă de 4W, puteți regla luminozitatea becului între 4W și 5W. Dacă becul dvs. cu LED utilizează 3,5W, acesta va pâlpâi.

    În cazul în care corpul dvs. de iluminat conține mai mult de un bec sau dacă doriți să utilizați variatorul pentru mai multe lămpi cu surse de lumină unice, trebuie să calculați puterea totală.

    Faceți acest lucru luând numărul de becuri din corpul de iluminat pe care doriți să îl reglați și înmulțindu-l cu puterea. Dacă lampa dvs. conține patru becuri care folosesc fiecare 20 W, trebuie să înmulțiți 20 W cu 4, ceea ce înseamnă 80 W. Luați apoi cei 80W pe care becurile îi folosesc toate împreună și înmulțiți-i cu 1,25 pentru a compensa energia electrică suplimentară folosită pentru a aprinde becurile. În acest exemplu, aveți nevoie de un variator cu o valoare maximă de 100W.

  • Becuri cu LED-uri reglabile

    Fie că este vorba de o seară de film, de o seară de jocuri, de o cină romantică sau pur și simplu trebuie să vă ridicați și să folosiți toaleta în mijlocul nopții, un bec cu LED cu reglaj de intensitate luminoasă este o achiziție excelentă pentru arsenalul dumneavoastră de lumină. Dar cum poți fi sigur că îl alegi pe cel potrivit? Și becul pe care îl doriți funcționează de fapt cu variatorul dvs. de intensitate?

    Becurile cu LED folosesc două metode diferite de atenuare.

  • Analogic: Când reglați variatorul la 10%, variatorul reduce puterea becului. Adică, acesta oferă becului mai puțină energie electrică, ceea ce diminuează lumina.
  • Modulația lungimii de undă: Când reglați variatorul la 10%, intervalul dintre aprinderea și stingerea becului se scurtează. Becurile cu LED funcționează aprinzându-se și stingându-se foarte repede - mai repede decât poate vedea ochiul - iar atunci când variatorul este la 10%, becul este aprins timp de 10% din timp.

    Ambele metode generează același rezultat, iar pentru dumneavoastră, în calitate de utilizator, modul în care becul se atenuează este în mare parte irelevant. Dar merită să știți cum funcționează și de ce nu puteți utiliza un variator tradițional pentru becurile cu LED, la fel cum nu puteți utiliza un bec cu incandescență sau cu halogen cu un variator cu LED. În plus, becurile LED funcționează cu mult mai puțină energie decât becurile tradiționale.

    Cel mai important lucru este să alegeți becuri LED cu variator. Nu toate becurile cu LED sunt reglabile și probabil că v-ați întrebat de ce becurile reglabile sunt mai scumpe decât omologii lor nedirecționabili. Un bec clasic cu incandescență poate fi atenuat prin simpla reducere a cantității de energie pe care o primește - nu este atât de simplu în cazul LED-urilor. Un bec cu LED reglabil conține un circuit care permite becului să proceseze schimbarea fazelor și a surselor de alimentare.

    Așadar, dacă doriți să folosiți becul cu întrerupătoare reglabile sau să folosiți lămpi cu variatoare încorporate, asigurați-vă că alegeți un bec LED reglabil!

    Acestea fiind spuse, puteți utiliza în continuare un bec cu variator într-o lampă fără variator.

    Găsește aici gama noastră de becuri LED cu reglaj de intensitate luminoasă!

  • Cum se instalează un variator pe cablu?

    Spre deosebire de instalarea unui nou întrerupător de lumină reglabil pe perete, puteți monta singur un variator pe cablu. Procesul este simplu, dar nu uitați că garanția este anulată în momentul în care începeți să instalați un variator. Se aplică regulile "măsoară de două ori și taie o dată" și nu uitați să citiți manualul.

  • Închideți curentul electric și scoateți lampa din priză - nu lucrați niciodată la lămpi cu curent electric sub tensiune.

  • Decideți unde pe lampă doriți să amplasați întrerupătorul de reglare a intensității luminoase - asigurați-vă că este așezat undeva pe cablu, unde este ușor de ajuns.

  • Tăiați cablul! - și asigurați-vă că tăiați în locul potrivit! Măsurați de două ori, tăiați o dată. Folosiți un clește sau unelte similare.

  • Scoateți învelișul exterior - acest lucru va scoate la iveală cele două cabluri interioare. Dezizolați bucata pe care ați tăiat-o și bucata atacată la lampă. Vă recomandăm să dezbrăcați aproximativ un centimetru.

  • Deschideți variatorul și inspectați-l! - nu toate variatoarele sunt identice, așa că ar trebui să deschideți variatorul și să mai citiți o dată manualul. Găsiți bornele pozitive și negative.

  • Scoateți învelișul interior, și montați - odată ce cuprul este vizibil, puteți rula acesta într-un punct cu degetele. Montați cablul negativ (de obicei albastru) și cablul pozitiv (de obicei maro) în variator și folosiți supapa, dacă variatorul dvs. are una. Asigurați-vă că niciun cupru nu atinge cuprul, deoarece acest lucru va face ca lampa să facă scurtcircuit. Vă recomandăm să decuplați aproximativ un centimetru.

  • Închideți variatorul și testați instalația - dacă totul funcționează, lampa dvs. ar trebui să se atenueze!

  • Becuri cu incandescență și cu halogen reglabile

    În prezent, becurile cu halogen sunt utilizate în principal în frigidere și faruri, iar majoritatea becurilor cu incandescență au fost scoase din uz. Cele care mai există încă se găsesc mai ales în cuptoare și în lămpile cu lavă retro. Niciunul dintre cele două tipuri de becuri nu este comercializat în UE, dar poate că aveți un bec sau o lampă specială mai veche pe care doriți să o diminuați.

    Dacă aveți o lampă mai veche cu variator de intensitate încorporat, poate ați observat că un bec LED modern pâlpâie când îl aprindeți. Acest lucru se datorează faptului că mecanismul de reglare a intensității luminoase este conceput pentru a funcționa cu un bec cu halogen sau cu incandescență. Îți recomandăm să iei legătura cu retailerul tău local pentru a afla dacă mai are în stoc becuri cu halogen. Becul cu halogen a fost interzis în UE în 2018, dar nu este ilegal ca un comerciant cu amănuntul să vândă unul dacă l-a achiziționat înainte de 2018.

    Dacă toate celelalte eșuează, s-ar putea să puteți face rost de un bec de cuptor sau de frigider - dar, dacă urmați această cale, rețineți că randamentul ar putea fi limitat.


    Comutator variator Philips Hue

    Dacă alegeți o soluție cu becuri inteligente în locul unei lămpi LED tradiționale, nu trebuie să vă gândiți la variatoare și întrerupătoare, deoarece puteți face totul de pe telefon. Dar dacă vă place simplitatea de a avea un întrerupător cu variator pe perete, diferiții producători de becuri inteligente creează o gamă de soluții, iar noi am dori să evidențiem întrerupătorul cu variator Philips Hue.

    Combinația elegantă de telecomandă și întrerupător este montată pe perete și, odată ce este conectată la sistemul de iluminat Philips Hue, puteți controla lumina din cameră cu ajutorul întrerupătorului cu variator. Acesta poate fi montat cu bandă dublu adezivă, iar întrerupătorul în sine este atașat de placa din spate cu ajutorul unor magneți, astfel încât, dacă vrei să te deplasezi prin casă, poți să-l pui în buzunar și să-l iei cu tine într-o aventură.