Le Corbusier

Arhitectul elvețiano-francez Charles-Édouard Jeanneret, mai cunoscut sub numele de Le Corbusier, este unul dintre cei mai influenți arhitecți din toate timpurile. Pe parcursul a cinci decenii, a proiectat clădiri și produse din Europa, Japonia, India, America de Nord și America de Sud, iar 17 dintre proiectele sale au fost adăugate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care descrie lucrările sale ca fiind contribuții unice la mișcarea modernistă.

Le Corbusier a proiectat orice, de la mici lămpi decorative la orașe mari. Explorați câteva dintre produsele sale mai jos, descoperiți istoria unuia dintre cei mai importanți designeri din toate timpurile și aflați de ce a fost odată pe bancnota elvețiană de 10 franci.
Afișați 24 din 24 produse
Când Charles-Édouard Jeanneret a început să-și dezvăluie talentul în Elveția, nu avea o pregătire clasică și era mai interesat de artă decât de arhitectură. Dar, pe parcursul vieții, viziunea sa asupra lumii s-a schimbat. Le Corbusier nu a lăsat niciodată arta în urmă, iar spre sfârșitul carierei sale, aceasta a fost un instrument esențial în procesul său.

Le Corbusier a făcut cunoștință cu arhitectura în timp ce studia la școala de artă, iar aceasta a rămas întipărită. În scurt timp, își petrecea ore întregi în biblioteci, citind tot ce putea despre arhitectură. Cu câteva case în spate, inclusiv impresionanta Maison Blanche pe care a construit-o pentru părinții săi, arhitectul a început să predea la vechea sa școală de artă în timpul Primului Război Mondial. S-a axat pe arhitectura teoretică și a fost unul dintre primii arhitecți care au filosofat asupra modului în care noile invenții arhitecturale - mai exact, betonul armat - ar putea fi folosite în lumea reală.

Aceasta a fost sursa de inspirație pentru casa Dom-Ino, care trebuia să fie ușor de construit și de întreținut de către locuitori. A fost concepută pentru nenumărații oameni care aveau nevoie de locuințe după Primul Război Mondial. Din nefericire, nu au fost realizate multe dintre aceste case, dar conceptele pe care le Corbusier le-a folosit în ceea ce privește arhitectura - în special coloanele interioare care făceau ca niciunul dintre pereții exteriori să nu fie portant - au devenit părți esențiale ale lucrărilor ulterioare ale arhitectului.

Cel mai faimos exemplu al stilului unic al lui le Corbusier se află în Poissy, chiar în afara Parisului, unde veți găsi Villa Savoye. Villa Savoye este o mare vilă modernistă ridicată deasupra solului pe coloane mari și care încorporează cele cinci puncte ale arhitecturii moderne ale lui le Corbusier - se ridică pe coloane, are un design liber al planului de ansamblu, deoarece niciunul dintre pereți nu este portant, are un design liber al fațadei, deoarece nu trebuie să iei în considerare pereții portanți, ferestrele orizontale se întind de-a lungul pereților clădirii, iar acoperișul este prevăzut cu o grădină.  

Plan Voisin & Chandigarh

.

Între 1918 și 1922, le Corbusier nu a construit nimic, concentrându-se în schimb pe dezvoltarea purismului - o variantă a cubismului, pe care a contribuit la definirea acestuia alături de Amédée Ozenfant și Fernand Léger. Abia mai târziu a revenit la arhitectură din atelierul său din Paris, unde a colaborat cu Charlotte Perriand, ale cărei lămpi sunt vândute în prezent de Nemo Lighting..

În această perioadă, le Corbusier a început să dezvolte o atitudine mai radicală față de arhitectură și a început cu adevărat să cocheteze cu planificarea urbană - de exemplu, Planul Voisin a fost o sugestie provocatoare pentru modul de reconstrucție a unor părți mari din Paris. Corbusier dorea să dărâme multe dintre străzile vechi ale orașului și să le înlocuiască cu drumuri mari, lungi și drepte și cu zgârie-nori gigantici.

Nimic nu s-a concretizat, dar esența conceptului său a supraviețuit în diferite proiecte urbane conduse de le Corbusier. Cele mai impresionante exemple ale activității lui le Corbusier în India au apărut atunci când i s-a cerut să proiecteze noi capitale pentru statele Punjab și Haryana.

Din cauza unei linii nefericite trasate pe o hartă de către britanici atunci când India și-a câștigat independența, capitala Punjabului se afla inițial în Pakistan, astfel că statul avea nevoie de o nouă capitală. Le Corbusier a intervenit și, în colaborare cu o echipă numeroasă, a creat o nouă capitală cu numele de Chandigarh, sub supravegherea lui Jawaharlal Nehru, primul președinte al Indiei independente.

Borne BétonLe Corbusier a proiectat multe clădiri complete pentru noile capitale Punjab și Haryana, printre care se numără și lămpi. Nu există nicio îndoială că designerul elvețiano-francez este cel mai bine cunoscut pentru arhitectura sa, dar le Corbusier este, de asemenea, în spatele unei serii de lămpi de primă mână.

Borne Béton este una dintre lămpile pe care arhitectul le-a proiectat în legătură cu un alt proiect, iar în prezent este comercializată de Nemo Lighting. La fel ca multe alte lucruri din viața lui le Corbusier, Borne Béton este realizată din beton - iar corpul simplu nu prezintă ornamente sau elemente decorative. Îndrăgita lampă încapsulează perfect stilul lui le Corbusier și a ajuns să fie numită de Kanye West drept o sursă majoră de inspirație.
Partajează-ți imaginile cu @lampemesteren
Inspiră și lasă-te inspirat, de la o casă unică la alta. Etichetează-ți pozele cu #daLampemesteren și poate îți vei vedea casa aici!