Jørn Utzon

Născut: 1918 - Mort: 2008
Cele mai cunoscute lucrări: Opera din Sydney, Turnul de apă din Svaneke, pavilionul Langelinie, Muzeul Național din Copenhaga, lampa suspendată Utzon JU1 de la &tradition, lampa suspendată Concert de la Lightyears și lampa suspendată Opera de la Lightyears
Educație: Arhitect

Historie
Jørn Utzon s-a născut la Copenhaga, dar când avea 1 an, familia sa s-a mutat la Aalborg. Este cunoscut mai ales pentru Opera din Sydney, dar a proiectat și câteva lămpi frumoase, de exemplu lampa Utzon Pendant, lampa Concert Pendant și lampa Opera Pendant.

Tatăl său a fost un renumit inginer de nave la fabrica din Aalborg și era renumit pentru precizia și detaliile designului său, o tehnică de care Jørn Utzon s-a inspirat în propriile sale proiecte.  

În 1930, Jørn Utzon a mers împreună cu familia sa la Expoziția de la Stockholm, iar acesta a devenit un punct de cotitură pentru tânărul copil și locul în care a văzut pentru prima dată stilul funcționalist.

În 1937, Jørn Utzon și-a început studiile de arhitect la Academia de Artă din Copenhaga și le-a terminat în 1942. Mai târziu în acel an, germanii au ocupat Danemarca în timpul războiului, iar Jørn Utzon a fugit în Suedia, care la acel moment găzduia deja designeri celebri, precum Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Halldor Gunnløgsson, Tobias Faber și mulți alții. Funcționalismul nordic al orașului lor Asplund, i-a inspirat pe toți și au lucrat la atelierul de desen Alvar Aaltos.

După capitularea Germaniei în 1945, Utzon a vrut să ajute la reconstrucția Europei și a început cu câteva mici case temporare în Olanda.

În 1956, Jørn Utzon a proiectat Opera din Sydney, care este și astăzi un far al designului modern și experimental.

Între toate clădirile minunate, Utzon și-a găsit timp și pentru a proiecta câteva lămpi foarte populare și frumoase.
Partajează-ți imaginile cu @lampemesteren
Inspiră și lasă-te inspirat, de la o casă unică la alta. Etichetează-ți pozele cu #daLampemesteren și poate îți vei vedea casa aici!