BINE DE ȘTIUT Sfaturi bune despre instalarea lămpilor

Lămpi suspendate și greutate

Cablul unei lămpi suspendate poate suporta o anumită greutate, proporțional cu numărul de fire din cablu (2 sau 3) și cu suprafața secțiunii transversale a acestora (0,75 mm2 sau 1 mm2). Numărul de fire cu o anumită secțiune transversală în mm2 determină greutatea maximă a lămpii în kilograme:

2 fire, 0,75 mm2 fiecare - greutate maximă de 2,2 kg.

2 fire, 1 mm2 fiecare - greutate maximă de 3 kg

3 fire, 0,75 mm2 fiecare - greutate maximă de 3,4 kg

3 fire, 1 mm2 fiecare - greutate maximă de 4,5 kg

Instalare

Înainte de a instala noua lampă, nu uitați să opriți curentul electric. Puteți fi sigur că electricitatea este într-adevăr oprită lăsând o altă lampă aprinsă în zona în care veți lucra. Dacă se stinge atunci când declanșați întrerupătorul, ar trebui să fie sigur să lucrați.

Chiar dacă lumina se stinge, vă recomandăm să verificați de două ori cu un test de tensiune pentru a fi 100% siguri.

Conectarea cablurilor la un dulap de branșare

În cazul în care firele clădirii ies dintr-o cutie de protecție - sau doar dintr-o gaură - din tavan sau din perete, nu veți putea agăța lampa direct de aceste fire. Va trebui să folosiți un cârlig și un dispozitiv de ușurare a greutății sau un șurub de suspendare.

Pas cu pas

1. Opriți curentul electric.
2. Îndepărtați 3-5 cm din învelișul exterior al cablului lămpii.
3. Îndepărtați învelișul cablurilor interne. Răsuciți capetele de cupru ale firelor individuale și tăiați-le la cca. 6 mm.
4. Introduceți firele în conectori, asigurându-vă că toate firele de cupru se află în interiorul conectorului, și strângeți șuruburile.

5. Agățați lampa de cârlig și acoperiți-o cu un baldachin.

Conectarea cablurilor la o cutie de joncțiune rose sau pentru lămpi

O cutie de joncțiune rose sau pentru lampă are conectori dedicați pentru firele lămpii și o ușurare a greutății încorporată. Cutiile rose pot suporta, în general, până la 5 kg, dar cablul lămpii are propriile restricții de greutate, așa cum am explicat mai sus. În cazul în care lampa nu va fi atârnată direct sub cutia de joncțiune rose sau caseta de joncțiune, puteți instala un gât de gâscă sau un cârlig și un dispozitiv de reducere a greutății sau un șurub de suspendare.

Conectori

O cutie de joncțiune rose sau de joncțiune pentru lămpi poate conține până la 4 conectori, etichetați după cum urmează:

N sau 0 - fir neutru
M sau M1 - firul din mijloc - curent de la întrerupătorul de perete
L, P, F sau M2 - fază - curent normal de la al doilea comutator într-un comutator dublu
J sau gnd - masă/pământ

Pas cu pas

1. Opriți curentul electric.
2. Îndepărtați 3-5 cm din învelișul exterior al cablului lămpii.
3. Îndepărtați învelișul cablurilor interne. Răsuciți capetele de cupru ale firelor individuale și tăiați-le la cca. 6 mm.
4. Introduceți firele în conectori, asigurându-vă că toate firele de cupru se află în interiorul conectorului, și strângeți șuruburile. Trageți de cablu pentru a vă asigura că firele sunt bine fixate. Conectați numai firul verde sau galben dacă există un conector de împământare.
5. Treceți cablul pe sub suportul de cablu, asigurându-vă că învelișul exterior este intact. Înșurubați suportul și trageți de cablu pentru a vă asigura că este fixat. 6. Înșurubați sau fixați cu clema cutiei de joncțiune rose. Nu uitați să tăiați cablurile individuale astfel încât să fie expuși doar 6 mm de cupru și să vă asigurați că atât cutia rose, cât și suportul de cablu sunt bine fixate.