Faceți ca pereții să reflecte lumina și să ridice camera
Al treilea sfat este de fapt foarte simplu, dar probabil ceva la care majoritatea oamenilor nu se gândesc. Practic, toate suprafețele reflectă o proporție din lumina care le atinge. Suprafețele luminoase reflectă mai multă lumină decât suprafețele întunecate. Suprafețele albe, fie că sunt mate sau lucioase, reflectă peste 90% din lumina proiectată pe ele. Acest lucru oferă o ocazie excelentă de a folosi suprafețe mai mari, ușoare, ca surse de lumină pentru cameră.
Mai exact, puteți crea o lumină indirectă calmă prin iluminarea pereților, în loc să vă gândiți că trebuie să iluminați o zonă. De exemplu, dacă aveți un colț întunecat în camera de zi, este o idee bună să alegeți o lampă de podea care oferă lumină ascendentă (up-light). Aceasta va utiliza atât suprafața luminoasă a tavanului, cât și cei doi pereți din jur. Acest lucru ar face camera mai mare fără să vă orbească. În același timp, ați evita să creați un reflector în jos, în colț, pe care l-ați experimenta cu o lampă cu lumină numai în jos (down-light).
O soluție mai modernă, care funcționează și cu lumina reflectată indirect, este utilizarea spoturilor montate pe suprafață, care sunt înclinate pentru a focaliza lumina direct pe pereți. Aceasta poate fi o soluție bună într-un hol îngust, deoarece va deschide lățimea holului fără să orbească sau să umple camera în vreun fel.