Cum decorăm cu lumini în casă?



CUM DECORĂM CU LUMINI ÎN CASĂ?


La Lampemesteren, experimentăm zilnic cât de dificil poate fi să găsești iluminatul care să se potrivească dorințelor și nevoilor tale. Te îndrăgostești de o lampă și o cumperi, dar acasă nu arată deloc așa cum ți-ai imaginat. Dacă recunoașteți acest lucru și dați din cap în semn de acord cu disperarea de a găsi lumina potrivită pentru casa dumneavoastră, iată câteva reguli de bază care să vă ajute să luați decizia corectă!
Proiectează-ți camerele în "straturi de lumină"
În designul de iluminat, lucrăm cu conceptul de "straturi de lumină", care, cu alte cuvinte, este conceptul de proiectare cu mai multe surse de lumină care furnizează lumină diferită în cameră. Atunci când stratificați o cameră, lucrați cu lumină ambientală difuză, zone de lumină funcțională mai directă și puncte de lumină punctuală suplimentară.

Lumina ambientală difuză este lumina care învăluie întreaga încăpere. Aceasta poate proveni de la ferestre, de la pereți iluminați care reflectă lumina sau de la o lampă în care sursa de lumină este ecranată, iar lampa emite lumină în toate direcțiile.

Zonele de lumină funcțională directă sunt suprafețele și locurile mai mari din încăpere care sunt mai luminate decât restul încăperii. De exemplu, ați putea dori să aveți această lampă deasupra unui blat de bucătărie, a unei mese de luat masa sau într-un colț de lectură.

Spotlights sunt create atunci când surse mici de lumină sunt plasate în zone întunecate. Aceasta ar putea fi o lampă de masă mică în interiorul unui sistem de rafturi, lumânări pe pervazul unei ferestre sau o singură lampă suspendată într-un colț în care sursa de lumină este vizibilă.

Suntem stimulați în mod pozitiv atunci când folosim toate cele trei tipuri de iluminat în aceeași încăpere. Mai jos am subliniat câteva exemple care prezintă un design interior cu mai multe straturi.
Realizați o estimare rapidă a iluminării înainte de a cumpăra
Efectuarea unor calcule de iluminare 100% exacte este relativ complexă și nu este ceva ce puteți face fără instrumentele potrivite. Cu toate acestea, este posibil să faceți o aproximare rapidă pentru a stabili dacă un corp de iluminat va furniza cantitatea de lumină dorită.

Primul lucru pe care trebuie să-l căutați este randamentul lumen al lămpii. Puteți găsi acest lucru în specificațiile tehnice ale lămpii. Aici este vorba de valoarea "lumen" (prescurtat lm) care descrie cantitatea de lumină. Dacă știți doar sursa de lumină (becul) care va fi folosită, puteți găsi lumenul sursei de lumină în specificațiile tehnice ale sursei de lumină.

Dacă folosiți surse de lumină cu halogen, puteți presupune, în linii mari, următoarele:
15W = 140 lumeni
25W = 250 lumeni
40W = 470 lumeni
60W = 800 lumeni
75W = 1050 lumeni
100W = 1520 lumeni

În plus față de lumeni, trebuie să cunoașteți nevoile dvs. de iluminare. Este vorba de un iluminat de lucru sau de o iluminare de fundal confortabilă pe care o doriți în zona respectivă? Există specificații care vă pot ghida în ceea ce privește cantitatea de lumină care reprezintă "iluminat de lucru", de exemplu. Aceste specificații sunt date în unitatea lux (prescurtat lx). Luxul este unitatea de lumen/m2.

Iluminat de lucru = aprox. 500 lx
Iluminat general al unei încăperi cu lumină redusă = aprox. 200 lx


Ca un ultim detaliu, trebuie să cunoașteți dimensiunea camerei sau dimensiunea suprafeței, în funcție de faptul dacă doriți să calculați lumina pentru o masă de luat masa, de exemplu, sau poate pentru camera de zi în ansamblu.

Odată ce cunoașteți puterea luminoasă (lm) a lămpii, nevoile dvs. de iluminare (lx) și dimensiunea suprafeței care urmează să fie iluminată (m2), puteți utiliza formula de mai jos pentru a calcula înainte și înapoi pentru a determina de ce lampă sau de câte lămpi aveți nevoie pentru nevoile dvs. specifice.

lm = lx * m2
Pentru claritate, am calculat două exemple:

Camera de zi
Aveți o cameră de zi de 20 m2 și doriți să aveți o iluminare generală a camerei de aproximativ 200 lx, astfel încât puteți utiliza formula pentru a calcula câți lumeni aveți nevoie. Calculul va arăta în felul următor:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Acest lucru înseamnă că aveți nevoie de 4000 lm pentru a vă ilumina corespunzător camera de zi. Acești 4000 lm pot fi distribuiți cu ușurință pe mai multe lămpi. Dacă urmați sfatul numărul 1, ar fi o idee bună să distribuiți cei 4000 lm între diferite tipuri de surse de lumină. De exemplu, ați putea avea o lampă suspendată din sticlă care difuzează lumina în toate părțile, de aproximativ 1500 lm, o lampă de masă în bibliotecă de aproximativ 300 lm și două lămpi de podea de aproximativ 1100 lm fiecare.


Mesele de luat masa
Veți dori să știți de câte lumini aveți nevoie pentru a lumina corespunzător masa de luat masa. Masa dvs. de luat masa are aproximativ 2 m2, iar la masa de luat masa doriți un iluminat de lucru bun de aproximativ 500 lx. Calculul în acest scenariu ar arăta astfel:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Acest lucru înseamnă că lampa sau lămpile împreună trebuie să asigure un flux luminos de 1000 lm. Indiferent dacă acesta este repartizat pe trei lămpi de aproximativ 300 lm sau pe o singură lampă de aproximativ 1000 lm, nu are prea multă importanță pentru a ști dacă nevoile dumneavoastră de iluminat sunt satisfăcute.
Faceți ca pereții să reflecte lumina și să ridice camera
Al treilea sfat este de fapt foarte simplu, dar probabil ceva la care majoritatea oamenilor nu se gândesc. Practic, toate suprafețele reflectă o proporție din lumina care le atinge. Suprafețele luminoase reflectă mai multă lumină decât suprafețele întunecate. Suprafețele albe, fie că sunt mate sau lucioase, reflectă peste 90% din lumina proiectată pe ele. Acest lucru oferă o ocazie excelentă de a folosi suprafețe mai mari, ușoare, ca surse de lumină pentru cameră.

Mai exact, puteți crea o lumină indirectă calmă prin iluminarea pereților, în loc să vă gândiți că trebuie să iluminați o zonă. De exemplu, dacă aveți un colț întunecat în camera de zi, este o idee bună să alegeți o lampă de podea care oferă lumină ascendentă (up-light). Aceasta va utiliza atât suprafața luminoasă a tavanului, cât și cei doi pereți din jur. Acest lucru ar face camera mai mare fără să vă orbească. În același timp, ați evita să creați un reflector în jos, în colț, pe care l-ați experimenta cu o lampă cu lumină numai în jos (down-light).

O soluție mai modernă, care funcționează și cu lumina reflectată indirect, este utilizarea spoturilor montate pe suprafață, care sunt înclinate pentru a focaliza lumina direct pe pereți. Aceasta poate fi o soluție bună într-un hol îngust, deoarece va deschide lățimea holului fără să orbească sau să umple camera în vreun fel.