Compasso d'Oro - Cel mai vechi premiu de design din lume

COMPASSO D'ORO

Cel mai vechi premiu de design din lume

Fiat 500, scuterul Vespa, mașina de scris Olivetti, scaunul original Sacco beanbag și multe altele. Poate părea o listă complet aleatorie de produse iconice - dar ceea ce au toate acestea în comun este faptul că au câștigat cel mai vechi premiu de design din Europa: premiul italian Compasso d'Oro. Timp de peste 60 de ani, Compasul de Aur și Associazione per il Disegno Industriale au marcat excelența în materie de inovație, calitate, sustenabilitate și estetică în design, iar astăzi Compasso d'Oro este unul dintre cele mai prestigioase premii pe care le poate primi un designer..
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Ce este Compasso d'Oro / Busola de Aur?</span>

Ce este Compasso d'Oro / Busola de Aur?

Compasso d'Oro se traduce direct prin "Busola de aur", iar Compasso d'Oro este unul dintre cele mai prestigioase premii de design din lume. Premiul a fost înființat în 1954 de către Asociația Italiană pentru Design Industrial (ADI) pentru a promova cel mai bun design industrial italian și pentru a recunoaște excelența în materie de design în acest domeniu. De la crearea sa, Compasso d'Oro a devenit un punct de referință pentru designerii și producătorii din întreaga lume.
 
Premiul Compasso d'Oro este acordat produselor, proiectelor și conceptelor de design care demonstrează o calitate excepțională, inovație și durabilitate. Juriul de experți evaluează fiecare candidatură pe baza unui număr de criterii care includ originalitatea, funcționalitatea și valoarea estetică. De-a lungul anilor, premiul s-a extins pentru a include noi categorii, cum ar fi designul de comunicare, designul de servicii și designul social.
 
Una dintre caracteristicile distinctive ale premiului Compasso d'Oro este procesul riguros de selecție. Juriul, alcătuit din designeri, arhitecți și alți experți în domeniile lor respective, evaluează fiecare candidatură pe baza unei serii de criterii care includ inovația tehnică, impactul asupra mediului și responsabilitatea socială. Evaluarea este minuțioasă și imparțială, asigurându-se că doar cele mai bune modele sunt recunoscute.

Imagine: Un Fiat 500 original pe străzile din Roma. Imagine realizată de Jean-Pol Grandmont. Licență: Creative Commons 3.0
Câștigarea premiului Compasso d'Oro este o realizare semnificativă pentru designeri și producători. Compasul de aur este o mărturie a bunei munci, a creativității și a dedicării unui designer pentru calitate - iar câștigarea râvnitului premiu nu este sărbătorită doar în Italia - este, de asemenea, sărbătorită în întreaga lume, deoarece designul dumneavoastră devine un simbol al excelenței în design. Printre cei mai renumiți câștigători ai premiului Compasso d'Oro se numără Alfa Romeo Brera și Giulia, scuterul Vespa, mașina de scris Olivetti și mașina de cafea Alessi.
 
Premiul Compasso d'Oro servește, de asemenea, drept platformă de promovare a valorii designului și a rolului său în îmbunătățirea vieții umane. La ceremonia de decernare a premiului participă personalități proeminente din lumea designului, iar modelele câștigătoare sunt prezentate în expoziții și publicații. Această expunere ajută la creșterea gradului de conștientizare a importanței designului și a potențialului său de a aborda provocările sociale și de mediu.

Imagine: O mașină de scris Olivetti proiectată de Nizzoli Marcello. Imagine realizată de Museoscienza.org. Licență: Creative Comons 4.0.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Povestea din spatele Compasso d'Oro</span>

Povestea din spatele Compasso d'Oro

Înființat ca premiu în 1954, Compasso d'Oro a fost fondat în același an și a avut același scop ca și premiul german iF Design Award: să promoveze și să perfecționeze tehnicile de design și nivelul designului italian, dar și să crească gradul de conștientizare a tot ceea ce a proiectat Italia după război. Nu este un secret că Italia este o țară de design. Designul italian a fost celebrat de secole, iar țara este responsabilă pentru unele dintre cele mai inovatoare și imaginative modele în materie de modă, interioare și arhitectură. Fie că vă gândiți la haine, mașini, lămpi sau ceasuri, este garantat că un italian se află în spatele unora dintre cele mai emblematice modele - gândiți-vă la Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil - motiv pentru care La Rinascente, o asociație de magazine de lux din Italia, designerul Alberto Rosselli și arhitectul Gio Ponti se concentrau deja pe răspândirea spiritului de design italian în 1954, când au inventat busola de aur.

Imagine: Arhitectul Gio Ponti în anii 1950 cu un design sub braț. Licență: Copyright depășit.
Compasul de aur a fost ales pentru că reprezintă perfecțiunea naturală a naturii. Premiul în sine și logo-ul premiului se bazează pe un compas proiectat de Adalbert Groeninger în 1893 pentru a găsi Raportul de Aur în natură - unde cea mai mică piesă de pe o linie se raportează la cea mai mare piesă, așa cum cea mai mare piesă se raportează la întreaga linie, așa cum își amintește din lecțiile de geometrie.  

De la începutul timpului, italienii au proiectat siluete care au impresionat și șocat restul lumii - de la Panteonul din epoca romană la marii pictori renascentiști și de la suflătorii de sticlă venețieni la Bruno Sacco, care a schimbat industria auto când s-a așezat la capătul mesei înalte din departamentul de design al Mercedes în 1974. Așadar, pentru asociația magazinului La Rinascente și pentru arhitecți a fost de la sine înțeles că lovitura de grație a designului italian va ține șurubul în apă - și că lovitura de grație a designului italian va continua să se inspire cu abordarea sa imaginativă.

La Rinascente a găzduit premiile timp de zece ani, până în 1964, când Associazione per il Disegno Industriale (ADI), o asociație de designeri industriali, a preluat spectacolul. În spatele ADI se aflau, printre alții, frații Castiglioni, pe care noi, cei de la Lampmasteren, îi cunoaștem mai ales din marea colaborare a lui Achille Castiglioni cu Flos. De la crearea sa, Compasso d'Oro a fost acordat la aproximativ 300 de modele - și de aceea nu este un premiu care atârnă în copaci.



Imagine: Muzeul de Design ADI din Milano, cu compasul de aur pe fereastra din dreapta. Imagine realizată de Delo 99, Creative Commons 4.0. Licență.

Lămpile care au câștigat Compasso d'Oro

După cum am menționat, câștigarea Compasului de Aur nu este o sarcină ușoară - motiv pentru care lista câștigătorilor de lampă este relativ scurtă. În ultimii zece ani, doar șase lămpi din gama noastră au câștigat - dar acestea sunt, de asemenea, lămpi care se definesc cu adevărat într-un domeniu de altfel extrem de competitiv. Mai jos vom evidenția cele câteva lămpi care au adus designerului și producătorului lor un premiu Compasso d'Oro:
.
2022 - Centura de la Flos de Ronan & Erwan Bouroullec

2022 - Centura de la Flos de Ronan & Erwan Bouroullec

Dacă există un lucru care caracterizează cu adevărat stilul de design italian, acesta este jocul și imaginația - și chiar dacă designerii din spatele acestei lămpi sunt francezi, ei reușesc să ridice această lampă Flos la ceva care transcende granițele naționale și ceea ce este tipic.

Frații Ronan și Erwan Bouroullec au lucrat anterior cu Vitra, printre altele, dar colaborarea lor cu producătorul italian iconic de lămpi de design Flos este cea care le-a adus premiul Compasso d'Oro.

Ei au câștigat premiul pentru lampa Belt; o lampă care împrumută inspirație din industria modei, deoarece seamănă cu o curea. Pandantivul lung atârnă din tavan în catarame mari și vă puteți imagina cu ușurință modelul împodobind magazinele de modă de lux și studiourile de design. Lampa vine în mai multe nuanțe, iar dacă investiți în Belt de la Flos, aveți o piesă de design care vă invită să vă minunați.

Vezi Belt aici!
2020 - Aranjamente din Flos de Michael Anastassiades

2020 - Aranjamente din Flos de Michael Anastassiades

"Luați măsuri", se arată pe site-ul Flos în timp ce faceți clic pe seria de lămpi care a adus brandului italian de iluminat de designer un alt Compas de Aur în 2020.

Când intrați pe site, sunteți întrebat cât de înalt este tavanul din casa dvs., dacă doriți ca lampa să atârne liber sau deasupra unei mese și dacă doriți un baldachin montat pe suprafață sau unul montat pe tavan. După ce ați tastat, vi se prezintă numeroasele forme pe care le puteți alcătui. Posibilitățile sunt multe și combinațiile par nesfârșite.

Este greu de explicat exact ce este lampa Arrangement Lamp - pe scurt, este o lampă pe care o creați singur, punând împreună diferite forme geometrice - dar modelul este cel mai bine experimentat de către dumneavoastră.

Vizitați site-ul Flos aici, și cumpărați lămpile aici!
2016 - OK de la Flos de Konstantin Grcic

2016 - OK de la Flos de Konstantin Grcic

Dacă vă pricepeți la designul italian de lămpi, probabil că îl cunoașteți pe Achille Castiglioni - și dacă îl cunoașteți pe Achille Castiglioni, probabil că îl cunoașteți pe Parentesi. Unii spun că nu te poți atinge de clasici, dar aceștia sunt oameni care nu au văzut niciodată lampa OK.

Cu sursa de lumină din centru atârnând de un fir, se poate vedea clar că OK este înrudită cu Parentesi. Designerul Konstantin Grcic a actualizat modelul clasic Castiglioni cu o sursă de lumină rotundă, opalizată, care, la fel ca originalul, se poate mișca în sus și în jos pe fir și se poate roti. OK este disponibil în trei nuanțe frumoase.

Vezi OK de la Flos aici!
2016 - Ascensiunea de la Luceplan de Daniel Rybakken

2016 - Ascensiunea de la Luceplan de Daniel Rybakken

Creată în 1978 de Riccardo Sarfatti, Paolo Rizzatto și Sandra Severi, Luceplan este cunoscută pentru un portofoliu îndelungat și foarte impresionant de lămpi care emană personalitate, inspirație și imaginație. Energiile inovatoare curg liber, iar compania din spatele seriei de lămpi Costanza, Mesh și Illan, printre altele, este astăzi una dintre cele mai cunoscute mărci de design italian.

Atunci când un gigant italian întâlnește un suflet norvegian creativ precum Daniel Rybakken, se întâmplă magie. Ascent nu este o lampă de masă obișnuită. Nu există nimic evident, iar designerul reușește să creeze ceva unic, care să stea pe cont propriu. O reimaginare a lămpii de masă clasice.

Ascent poate fi văzută aici!
2014 - Counterbalance de la Luceplan de Daniel Rybakken

2014 - Counterbalance de la Luceplan de Daniel Rybakken

Atmosfera de la masa Luceplan și Daniel Rybakken la ceremonia de decernare a premiilor Compasso d'Oro din 2014 a fost cu siguranță bună, deoarece designerul norvegian și brandul italian de design au primit un compas de aur pentru minunatul Counterbalance.

Counterbalance este o serie de lămpi care, după cum sugerează atât de frumos numele, folosește contrabalansul pentru a-și echilibra capul de lampă față de peretele pe care este instalată lampa. Colecția de corpuri de iluminat se concentrează foarte mult pe micile detalii, iar când privești frumoasa siluetă îți dai seama că fiecare detaliu a fost luat în considerare. În plus față de cele trei aplice de perete în nuanțe diferite, lampa este disponibilă și ca lampă de podea.

Vezi întreaga serie aici
2011 - Hope by Luceplan de Francisco Comez Paz și Paolo Rizzatto

2011 - Hope by Luceplan de Francisco Comez Paz și Paolo Rizzatto

Amestecați Luceplan, Paz și Rizzatto și veți obține o combinație explozivă. Cei doi designeri și brandul italian Luceplan au demonstrat acest lucru în 2011, când au colaborat pentru a crea Hope: o petrecere atârnată de tavan care invită la conversații și discuții despre design și importanța acestuia. O lampă în spiritul Compasso d'Oro.

Lampa folosește oțel inoxidabil, policarbonat și lentile Fresnel pentru a-și crea expresia unică și nu există nicio altă lampă asemănătoare cu cele care se regăsesc în seria Hope. Lampa are o lumină fantastică, iar lejeritatea vizuală împiedică aspectul opulent să acapareze camera. Hope este disponibilă atât în versiunea mică, cu un diametru de 61 de centimetri, cât și în versiunea mare, cu un diametru de 200 de centimetri.

Vezi Hope de la Luceplan aici!