Lămpile celebreLĂMPI CELEBRE
La Lampemesteren, avem o mulțime de modele clasice, iconice și de renume mondial din întreaga lume, care au trecut testul timpului, au dobândit statutul de cult și continuă să își găsească locul în casele din întreaga lume - dar cum au devenit atât de cunoscute și iubite peste generații și granițe naționale? Bineînțeles, designul extraordinar, măiestria excepțională și materialele rafinate vorbesc de la sine - dar astăzi avem un mod cu totul nou de a răspândi cuvântul despre designul unic. Mijloacele audiovizuale și-au pus amprenta asupra secolului XXI, industria divertismentului în special creând mai mult conținut ca niciodată, astfel încât, săptămână de săptămână, ne implicăm cu oameni obișnuiți care pot cânta, desena, coace, proiecta mobilier și multe altele. Acesta este motivul pentru care un program precum "Următorul clasic al Danemarcei" de la TV a devenit un succes uriaș, oferind oamenilor o perspectivă asupra modului în care cinci designeri de mobilier uimitori încearcă să creeze un clasic care are potențialul de a fi un succes mondial - și tocmai despre modelele din acest program popular veți afla mai multe în acest articol!
.

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Pe lângă faptul că a câștigat premiul "Următorul clasic al Danemarcei" în 2020, lampa sculpturală Moonsetter a primit un premiu de design pentru "Lampa anului" în 2021. Cu toate acestea, Moonsetter este mai mult decât o frumoasă lampă de podea. Ea acționează ca o sculptură luminoasă care acaparează camera și adaugă un aspect elegant și stilat. Lampa simplă, dar excepțională, din aluminiu cromat, are un disc rotativ care reflectă lumina de la sursa de lumină LED încorporată. Discul poate fi rotit la 360° în jurul propriei axe și are două finisaje diferite pe laterale. Partea albă emite o lumină moale și difuză în încăpere, în timp ce partea cromată reflectă panourile de lumină pentru un aspect complet diferit.

Faptul că Moonsetter este un clasic înnăscut este evident din faptul că însuși Louis Poulsen a fost de acord să colaboreze cu Boysen la producția frumoasei lămpi. Inițial, 100 de exemplare de Moonsetter au fost lansate în magazinele daneze începând cu octombrie 2021, urmate de o altă serie limitată de 100 de lămpi, fiecare cu propriul număr de serie. Abia apoi Moonsetter a fost introdusă în producția de masă.

Vezi aici frumoasa lampă de podea Moonsetter!

MUSLING - AHM&LUND

Elegantul Musling a câștigat primul loc la categoria "Lămpi". În urma programului, Ahm & Lund, designerii din spatele lămpii, au început o colaborare cu Fritz Hansen, care au ales să pună în producție frumosul pandantiv.

Lampa i-a entuziasmat pe membrii juriului; "Este ca și cum ai mai văzut-o înainte, dar nu ai mai văzut-o. În primul rând, te frapează cât de frumos este făcută, iar apoi faptul că poate face ceva - poate fi reglată - poți schimba puțin răspândirea luminii și este foarte bine gândită." Aceștia au fost de acord că lampa a fost incredibil de convingătoare; "Este în multe privințe o lampă incredibil de bine turnată, foarte bine finisată și o idee fantastică, așa că și noi am fost foarte încântați de ea.".

În ceea ce privește forma, designerii au lăsat lumina să ghideze designul lămpii. Acest lucru a dus la unele referințe interesante la designul clasic, în timp ce, în același timp, lampa este complet proprie. Designul lămpii este inspirat de cochiliile din natură și ascunde o bijuterie în interior; lumina! Atunci când cochilia este închisă, aceasta oferă o lumină în general plăcută la 360 de grade în cameră. Atunci când este deschisă ușor, formează un con de lumină deasupra mesei de luat masa, fără a orbi.

Vezi aici uimitoarea lampă Musling în două dimensiuni!

CALEO - RIKKE FROST

"Următorul clasic al Danemarcei" este programul în care cinci designeri talentați concurează în șase categorii diferite de design. Au fost interpretate, printre altele, fotoliul, canapeaua și nu în ultimul rând lampa, iar în cadrul fiecărei categorii a fost găsit un câștigător. Una dintre sarcini a fost aceea de a crea o lampă frumoasă care să poată fi atârnată deasupra mesei de sufragerie. Danemarca are deja lămpi de renume mondial de la PH, Le Klint și Verner Panton, așa că a fost nevoie de niște pantofi mari de umplut. În ciuda dificultății, nivelul a fost ridicat, iar Rikke Frost a ocupat un excelent loc doi pentru Caleo.

Lampa ei are potențialul de a deveni un adevărat clasic - o reinterpretare a abajurului. Se numește "Caleo", care este cuvântul latin pentru "a accentua" și se referă la marcajele maro create manual care evidențiază pliurile lămpii. Juriul a fost foarte entuziasmat de pandantiv, descriindu-l ca fiind "Nebunește de frumos. Foarte frumos cu pliurile și cu modul în care le-ați aliniat astfel încât să se simtă mai bine unde se rup. Iar atunci când este lumină pe el, chiar se pune în valoare. Este foarte convingător". În ciuda timpului scurt pentru a finaliza sarcina, Rikke a reușit să creeze o lampă inovatoare care încorporează în același timp elementele familiare ale lui Le Klint.

Zilnic, ea conduce compania Rikke Frost Design, unde a lucrat cu companii precum Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line, iar acum poate adăuga pe listă și Le Klint. În urma programului, Le Klint a ales să pună lampa în producție și să adauge la serie două pandantive mai mici. Frumoasele pliuri sunt plisate manual și emană înaltă calitate - se potrivește cu ușurință în gama Le Klint, care este cunoscută pentru abajururile sale plisate și pentru calitatea meșteșugului. Pandantivul este realizat cu mare respect pentru designul tradițional danez și este o lampă foarte decorativă - atât atunci când este aprinsă, cât și când este stinsă. Expresia de înaltă calitate este completată de un cordon de in și o suspensie din metal de culoare bronz. Elegant, exclusivist, frumos și, nu în ultimul rând, clasic!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

Pe lângă locul I și locul II al emisiunii, concurentul Kasper Thorup a avut succes și în domeniul iluminatului. Însă nu cu clasicul său din emisiune, unde a dat dovadă de fler și în designul lămpilor.

În 2017, Kasper și-a înființat propriul brand de mobilier sub numele Thorup Copenhagen. Cu o expresie mereu elegantă, materiale brute și o mentalitate minimalistă, el creează mobilier cu o perspectivă îndrăzneață asupra designului scandinav. În 2019, el și-a extins colecția cu modelul curat și simplu Patrone. Pandantivul cilindric oferă o expresie minimalistă cu un aspect industrial și un accent pe funcționalitate.

Designul subțire vă permite să agățați pandantivul în colțuri mici ale casei - individual sau într-un grup la diferite înălțimi pentru o expresie estetică frumoasă. Pandantivele sunt disponibile atât în negru, cât și în alamă, ceea ce se potrivește cu ușurință cu tendințele actuale.

Ce este un design clasic?

Ce este un design clasic?

În Danemarca, suntem cunoscuți pentru moștenirea noastră în materie de design, care include nenumărate modele clasice. Termenul "clasic" este utilizat pe scară largă atunci când vine vorba de design, mobilier și interioare, în timp ce conceptul este unic pentru programul "Următorul clasic al Danemarcei". Potrivit Dicționarului danez, un clasic este definit ca fiind o "creație artistică sau artizanală care este considerată de înaltă și durabilă calitate sau ca fiind un reprezentant tipic al unui anumit gen sau stil." Nimeni nu poate ști când o piesă de mobilier, o lampă etc. este proiectată și produsă dacă va deveni un clasic. Dar, folosind elemente atemporale și combinându-le cu ceva contemporan, puteți crea ceva care ar putea deveni un clasic - doar timpul va spune dacă ați nimerit-o.

Unul dintre cele mai bune și mai evidente exemple de clasic este LamaPH a lui Poul Henningsen. Deși designul este vechi de aproape 100 de ani, abajururile distinctive sunt mai populare astăzi ca niciodată, împodobind încă nenumărate case din întreaga lume. Vorbind de clasici ai iluminatului, lampa Lama Flowerpot a lui Verner Panton merită cu siguranță menționată. Lampa este inspirată de revoluția flower power din anii '60 și '70 și este produsă astăzi de &tradition. Cu cele două abajururi circulare orientate unul spre celălalt, lampa Flowerpot și-a dovedit de mult timp valoarea de clasic care se potrivește la fel de bine în designul interior modern de astăzi ca și în anii 60 și 70, plini de culoare și veselie.

Ne concentrăm pe calitate și durabilitate în mai mulți parametri diferiți: măiestrie, materiale și, nu în ultimul rând, design. Pentru ca un produs să devină un clasic, trebuie să poți să te uiți la el mult timp. Prin urmare, calitatea trebuie să fie de top dacă un produs trebuie să aibă potențialul de a deveni următorul clasic al Danemarcei.