AJ de masă - Se creează o pictogramă de design

O călătorie în timp
Călătoriți cu noi în anii 1960. John F. Kennedy candida la președinție, Beatles făceau furori în lume cu Love Me Do, iar femeile începeau să facă progrese reale pe piața muncii. În Danemarca, primul hotel de design din lume a fost ridicat în centrul orașului Copenhaga - și tot în acel hotel de design au luat naștere unele dintre cele mai populare și emblematice lămpi și piese de mobilier ale lui Arne Jacobsen. Și tocmai acele lămpi sunt în centrul acestui articol. Mai exact, lampa de masă AJ .


Arne Jacobsen - Designerul și arhitectul

Arne Jacobsen - Designerul și arhitectul

Arne Jacobsen s-a născut în 1902 și s-a format ca arhitect în 1924. Dar tânărului Jacobsen îi curgea creativitatea prin vene, așa că, după absolvire, a început o nouă diplomă la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase din Copenhaga în 1927. Modul de gândire al lui Arne Jacobsen era inovator și modelat de trecutul său arhitectural, așa că a devenit rapid una dintre stelele aspirante ale școlii. La un an după ce a absolvit, a câștigat un premiu de design pentru un proiect pentru Muzeul Național, iar acest lucru a dat tonul pentru cariera sa promițătoare în domeniul designului.

În anii 1930, Arne Jacobsen și-a pus cu adevărat numele pe hartă, fiind vârful de lance al noului stil cunoscut sub numele de funcționalism internațional. În anii care au urmat, Arne Jacobsen a proiectat o serie de case în Danemarca și în restul lumii, toate având o expresie simplă, funcționalistă și modernă. Primăria din Rødovre, Banca Națională și Primăria din Århus sunt toate icoane create de mâna lui Arne Jacobsen.

Pe parcursul anilor '50, Arne Jacobsen s-a aventurat în proiectarea de mobilier cu aceeași formă arhitecturală ca și clădirile sale. Ant a fost primul scaun care a văzut lumina tiparului și rămâne un scaun incredibil de popular în întreaga lume până în prezent.
Hotelul care a revoluționat designul danez

Hotelul care a revoluționat designul danez

Acest lucru ne aduce la anul de referință care a fost 1960. Războiul Rece era iminent, SUA a aterizat pe Lună, revoltele tinerilor se revărsau pe străzi, iar în mijlocul orașului Copenhaga - la o aruncătură de băț de gara centrală - o clădire iconică și pregătită pentru viitor prindea viață.

SAS Royal Hotel a fost proiectat de Arne Jacobsen ca primul hotel de design din lume. Intenția sa a fost de a stimula turismul în Danemarca, în special pentru a o transforma într-o destinație atractivă pentru turiștii americani, care aveau acces din ce în ce mai bun la țările nordice datorită noilor rute aeriene.

Ochiul lui Arne Jacobsen pentru designul modern și elegant a pătruns în tot ceea ce a fost construit în hotel. Scaunele emblematice - Swan și Egg - au fost proiectate pentru foaierul hotelului și au servit ca un contract moale cu arhitectura ascuțită din restul clădirii. Stilul a pătruns în întreaga clădire, inclusiv în tacâmuri, noptiere, perdele și tapet.
Lampa AJ apare

Lampa AJ apare

Iluminatul a fost - desigur - de asemenea parte a conceptului de design. Arne Jacobsen a declarat de atunci că nu i-au plăcut lămpile fluorescente care erau necesare pentru a ilumina foaierul, așa că a depus eforturi suplimentare pentru toate celelalte lămpi prezente în hotel.

Lămpile AJ au fost concepute ca adăugiri sculpturale și pitorești la decorul hotelului SAS Royal din 1957, iar formele și expresiile arhitecturale elegante ale acestora au fost complet noi în lumea designului de lumină. De atunci, Louis Poulsen a preluat producția lămpilor AJ.

În zilele noastre, lămpile AJ sunt unele dintre cele mai populare lămpi existente, deoarece designul lor atemporal se potrivește perfect în orice casă. Fie că preferați un decor nordic, minimalist, fie că vă plac culorile care ies în evidență și trăiți după principiul "mai mult înseamnă mai mult", există o lampă AJ pentru dumneavoastră și pentru casa dumneavoastră.
O investiție în lămpi pe viață

O investiție în lămpi pe viață

Lampa de masă AJ este un accesoriu perfect pentru orice casă și poate fi amplasată oriunde vă doriți. Ce zici de pe birou pentru a oferi lumina perfectă de lucru? Sau poate pe o măsuță mică din sufragerie pentru a crea atmosfera atunci când citiți o carte sau petreceți timp de calitate cu telefonul? Ai putea chiar să îl așezi pe pervazul ferestrei, permițând ca designul său simplu, dar incredibil de drăguț, să îți ofere ție și oaspeților tăi o mică experiență de design ori de câte ori treci pe lângă el. Indiferent unde așezați această lampă divină, nu există nicio îndoială că este un clasic construit pentru a rezista - chiar și în casa dvs.

Lampa este fabricată din oțel și zinc și a fost disponibilă inițial în negru, alb și petrol deschis. În legătură cu cea de-a 60-a aniversare, Louis Poulsen au lansat lampa de masă AJ în șapte culori noi, iar acum este disponibilă și în verde închis, ocru, roșu ruginiu, albastru miezul nopții, vinete și două nuanțe de gri. Dacă doriți un aspect uniform, lampa este disponibilă și în versiuni de perete și de podea, astfel încât magia AJ nu se limitează la mesele din casa dvs.

Lampa de masă AJ face exact ceea ce a fost creată pentru a face - contribuind la un mobilier cu un design frumos și contribuind la o senzație holistică la un decor luxos. Dar lampa de masă AJ oferă, de asemenea, un contrast minunat cu mobilierul retro din lemn de tec, cu un bufet Ikea ieftin sau poate cu o piesă de mobilier pe care v-ați construit-o singur. Așadar, indiferent dacă vă uitați la televizor în Egg sau într-un fotoliu vechi și bătut, lampa de masă AJ este o investiție pe viață!
Vezi aici lampa de masă AJ